Ékszer maratás lépésről lépésre

Posted by on ápr 10, 2013 in Ékszer készítés, lépésről-lépésre | Ékszer maratás lépésről lépésre bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Ékszer maratás lépésről lépésre

Egyet ne kérdezzetek, hogy a mintákat hogyan rajzoltam :)
Maratásos technikának a nyáklemezek maratási technológiáját vettem alapul. Számítógéppel rajzoltam, majd egy spéci írásvetítő-fóliára nyomtattam, és egy napot szárogattam.

positiv20 előhívó lakk Közben egy un. Pozitív 20 lakkal lefújtam egy rézlemezt. Azt hiszem ezt szúrtam el a legjobban, ahelyett, hogy egyenletesen elterült volna, fröcskölt, köpködött, és néhol/többnyire túlságosan vastag lett a lakkréteg. De minek is a lakk? A lakk védi meg a maratástól. Nem viccelek, ok, csak ott, ahol akarom. Elvileg. Nos, lakkozás után, teljes sötétségben egy cipősdobozban szárítottam, szintén egy napig.

előhívó maratáshozAmuletta ékszer maratás - quartzlámpaA fóliát a mintával egy kis családi segítséggel – itt már mindenki segített – rátettük a gondosan előtisztogatott rézlapra – a leírás VIM súrolószert emlegetett- majd egy előmelegített quartz lámpa alá tettük. A lényeg, hogy a fény hatására a lakkréteg eltüntethető lesz. Bocsánat, mivel pontosan nem ismerem a kémiai folyamatokat, inkább maradok a mágia nyelvezetén.

UV lámpa maratáshozElőször is lámpát kellet vásárolni. kicsit körbenézve, a legolcsóbb profi kis UV lámpa is 79990 Ft, de ennek ötszöröséért is találni. Így inkább a régebben napozásra használt quartz lámpa mellett született meg a döntés. A lámpa mellett szigorúan védőszemüveget kell viselni, s mivel a vaterán vásárolt használt quartzlámpához, csak egy járt, ketten el kellett hagynunk a garázst.
első maratási kísérletKb 2 perc után mehetett az TN140 Előhívó lötyibe, s ott ismét ugyanennyit lötyögött. Kis lemosás után, egy TN 150 vasklorid alapú maratószerbe került, s ott maródott. A leírásban szerepelt, hogy jó ha 45 °C ra melegítjük, így egy régi örökölt rezsón, -amin anno pár évig főztem a családnak – elkezdtem melegíteni. Mivel lötyögtetni is kellett, ezért ezt a műveletet ajánlom minimum gázmaszkban végezni. Sajnos a rezsó hőmérséklete szabályozhatatlannak bizonyult, így hamarosan szinte forrt, ezt egy vas-klorid alapú maratógyors lekapcsolás követte.

A kívánt idő után kivettem lemostam, és egy napig bámultam. Megállapítva, hogy a lemez nagy részén szinte a teljes felületen, rajta van a lakk, főleg az széleken, 3 fele vágtam a lemezt. az egyik részt ismét az előhívóba tettem, ez pillanatok alatt leszedte a teljes lakkot a mintával együtt. A másik darabkát a maratószerbe tettem, nem történt vele sok minden.

ékszer maratás lépésről lépésreA harmadik darabot, amin fellelhető volt a minta, ismét a vaskloridba tettem, majd kissé melegítettem. Kb még 3/4 órát. Egyes része szinte tökéletesek lettek, a minta szépen bemélyült, jól látszanak a vékonyabb vonalak is.

 

Na és itt kezdődhetett az igazi ékszerkészítés, fűrészelés, forrasztás, domborítás, befoglalás, polírozás…és íme az első darab: