Igaz vagy hamis?

Igaz vagy hamis?

Hát először is, én a természetes alapú gyöngyöket részesítem előnyben. Kedvenceim az üveggyöngyök, lehet lámpagyöngy, lehet fazettált vagy csiszolt üveggyöngy. Sőt újabban az üvegszálas, azaz Fiber Optic gyöngyök is hatalmakba kerítettek, mélyről jövő csillogásuk, vagy inkább fényverésük egyedülálló. 

Persze az utánozhatatlan drágakövek varázsa, ami az igazi ékszer titkát adja, de szinte elérhetetlen áruk miatt szinte nem dolgozom velük, talán majd egyszer. Inkább féldrágakövekkel ékesítem élszereim. De utánozhatatlanságok sem igaz teljesen, hiszen, mint mindent, ezt is próbálják leutánozni.

 

Hogyan különböztessük meg a féldrágakövet az üveggyöngytől?

 

A gyöngyök rengeteg különféle anyagból készülhetnek. Szerencsére a legtöbbet nem nehéz felismerni és megkülönböztetni. A féldrágakövek és az üvegből készültek közt azonban már jóval nehezebb különbséget tenni. Ha van egy nagy adag gyöngyöt, melyet megpróbálsz tulajdonságok szerint szétválogatni, vagy ha gyöngyöt/gyöngyökből készült terméket vásárolsz és nem vagy biztos, mi is került eléd, az alábbiakban itt van néhány jótanács, ami segít eldönteni.

1. Először is gondoskodj megfelelő megvilágításról. A felismeréshez elengedhetetlen, hogy tisztán és jól lásd a részleteket. Sokkal megtévesztőbb lehet egy félhomályos boltban nézegetni, mint jól megvilágított helyen.

2. Ellenőrizd a gyöngyök hangját! A különböző anyagokból készült gyöngyök eltérő hangokat adnak, mikor egymással összekoccannak. Vegyél ki egy maroknyit abból, amiről biztosan tudod, hogy üvegből van és rázd meg őket. Ha hasonló hangot észlelsz más gyöngyöknél, az egyezés arra utal, hogy az anyaguk is hasonló. Ha eltérő a hangjuk, az üveg gyöngyökétől, akkor alighanem féldrágakövek.

3.  Nézd meg alaposan a gyöngyöket! Az üveggyöngyök rengeteg különböző formára vágva készülnek. Az ásványból/féldrágakőből készült gyöngyök
inkább kisebbek és a formájuk jobban emlékeztet egy természetes képződményre, mint valami tökéletesen szabályosra és simára. A féldrágakő gyöngyök sokszor szabálytalan alakúak, ha természetes állapotban hagyták meg őket.

4. Ellenőrizd a felület és a belső szemcsézettségét és textúráját. A féldrágakövek többnyire egyenetlen, változékony, változatos alakú formákban és szín-sűrűségváltozásokkal rendelkeznek, mint az átlagos üveggyöngyök. Az is segítség, ha összehasonlítod könyvekben vagy interneten fellelhető féldrágakő képekkel, hogy lásd, van-e hasonlóság valamelyikhez.

5. Ellenőrizd a gyöngybe fúrt lyukat! Az üveggyöngyök néha úgy tűnnek, mintha kicsit jegesnek, fagyásnak tűnő vonalak vannak benne a fúrástól, vagy a fúrt lyuk belsejében finom port észlelsz, akkor alighanem üvegről van szó. A kőből készült gyöngyökre inkább az apró, kitöredezett szemcsék jellemzőek a nyílás mentén.

Swarovski üveggyöngy

Swarovski üveggyöngy