Metalart – ezüstözés, vagy fogkrémezés? avagy nem minden nem ezüst ami nem fénylik

Posted by on ápr 26, 2012 in Bosszúságok | Metalart – ezüstözés, vagy fogkrémezés? avagy nem minden nem ezüst ami nem fénylik bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Metalart – ezüstözés, vagy fogkrémezés? avagy nem minden nem ezüst ami nem fénylik

Első ezüstöztetésem a Metál Artban. Nem is tudom, hol kezdjem, legszívesebben sírni lenne kedvem.

Először is telefonon leegyeztettem, hogy péntek 2-ig mehetek, és van rá lehetőség, hogy meg is várjam az ékszereket, 1-1,5 óra, 4-ig dolgoznak. Szuper, holnapra jelentkeztünk egy helyi vásárra, igaz, “kacat-vásár”, de hátha. Végül is az a lényeg, hogy néhányan megismerik.

Bosszantó, de a h Google navigáció teljesen rossz fele irányított, és hatalmas kanyarokat kellett megtennem, és 3/4 órát kavarogtam, de háromnegyed kettőre ott voltam, szuper. Hát csak azt hittem, azzal kezdték, hogy miért most jöttem, miért nem reggel. Majd a hölgy közölte, hogy biztos fogalmam sincs a műveletről, és néhány mondatban elmesélte a galvanizálás lényegét. Sok újdonságot azért nem mondott, de végül is ez kedves volt tőle. Aztán kifejtette, hogy 2-ig van pénztár, és amúgy is, 3-ig nem lesznek kész, márpedig utána be sem jöhetek, így nem lesz kész csak hétfőre. Na jó,de holnap árulni akarom!!! Ezután megjegyzéseket, tett, hogy látszik mennyire megvisel ez.

Csalódottan indultam haza, de hát van még néhány fülbevaló, lánc, hát akkor csak az lesz, majd legközelebb.

Hétfőn iskola szünet volt, de kedden elmentem az ékszerekeért. Először is nekem támadt a hölgy ismét, hogy miért nem előző nap mentem, és miért ilyenkor. Ti. ismét 2 előtt 10 perccel értem oda. Nagy kegyesen odatelefonált a pénztárba, ahol nem problémáztak, így nekiálltak számlát írni. hát ez nem ment túl könnyen, sokáig vacakoltak, végül elirányítottak a pénztárba.

Sikerült a fizetés átvehettem az immár ezüstözött ékszereket. Hát a fő meglepetés csak akkor ért….

 

Az ékszerek fehéresek, fénytelenek voltak, elég rémítően néztek ki.  Kérdésemre közölték, hogy miért nem szóltam, hogy fényesre akarom, mert hát ezeket a drótékszereket így szokták.

Aztán azt magyarázta, hogy csak akkor lesz fényes a cucc, ha előtte nikkelezik, de az rákot és allergiát okoz, így ékszernél nem szabad alkalmazni, de mondanom kellett volna, ha azt akarom. Hát nyilván senki nem akarja, hogy az általa készített ékszerek rákot és allergiát okozzanak, ez nyilvánvaló, így csalódottságom csak fokozódott.

Most mit csináljak? Ha szép, normális ezüstnek kinézetű ezüstöt akarok, akkor nikkeleztettnem kell, ami tiltott? Vagy csináljak csúnyát, Annak mi értelme. A határán álltam, hogy feladjam. Igaz, csak most térek vissza – 20 éévvel ezelőtt már készítettem néhány ékszert- de ez így nem jó. Sírva és dühöngve panaszkodtam el néhány ismerősömnek, hogy mi történt.

Hosszas kutató munka, és kapott tanácsok, segítség után, a következő derült ki: NEM IGAZ, amit a Metal-Artos hölgy állított, nem kell nikkeleztetni, ahhoz, hogy fényes legyen, azaz normálisan nézzen ki. Így harmadszor pattantam autóba, harmadszor fizetve meg az üzemanyagot, és visszavittem mindent.

Ismét megnézték, kupaktanácsot tartottak, és közölték, van egy új folyadék, ami kísérleti fázisban van, de gyorsan kipróbálják, és ha működik, akkor beleteszik az én ékszereimet is., 2 nap múlva kész. (Hát így utólag ezt sem tartom igaznak), A hölgy megjegyzéseket tett megint, ne nézzem olyan ijedten, nem lesz nikkelezés! Megjegyzem a nézésemre eddig ex-anyósomtól kaptam hasonló megjegyzéseket, ő volt az aki mindig meg tudta állaípítani, vajon mire gondolhatok….

Negyedik út, ismét lecsesztek, megint rosszkor mentem- szerintük.

 

 

De az ékszerek szépek lettek.

Azért megkérdeztem, végül hogyan érték el az eredményt, mit csináltak másképp…

Semmit, kijavítottuk a hibát!

 

 

NON PLUS ULTRA:

Vettem egy könyvet az ötvösmunkákról.
Az van benne, hogy a matt, nem csillogó galvanizálás akkor következik be, ha egyenletlen a lehülés és ettől porózussá válik a felület. Tulajdonképpen apró, mikroszkópikus lukacskák lesznek benne, tehát nem veri vissza egyenletesen a fényt, mint a sima felület. (Érdemes lett volna megnézni a mikroszkóppal).
Állítólag úgy lehet javítani, hogy egy apró gömbbe végződő tollszerű eszközzel (nekem van ilyen) kell végignyomkodni és utána dörzspapírral és polírozással ki lehet fényesíteni.

Tehát ebből is látszik, hogy ők szúrták el, szó sincs itt arról, hogy matt vagy fényes bevonatot kellett volna kérned…

Csók,

 

A második próbálkozás után, sikerült "ezüstszerű" ezüstréteget varázsolni

Második ezüstözés, így már szép lett